Малодівицька громада

Чернігівська область, Прилуцький район

Щодо сплати податку на майно фізичними особами в 2021 році

Дата: 22.12.2021 16:04
Кількість переглядів: 183

Щодо сплати податку на майно фізичними особами в 2021 році

 

За січень-листопад поточного року надходження податку на майно від фізичних осіб склали 142,4 млн гривень. У порівнянні з минулим роком місцеві бюджети області додатково отримали 8,3 млн грн ( 6,2 відс.). 

Відповідно до вимог Податкового кодексу України податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю.

Так, в структурі надходжень даного податку надходження від фізичних осіб з плати за землю складають 117,5 млн грн (82,5 відс.), податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 24,6 млн грн (17,3 відс.), транспортного податку - 0,3 млн грн (0,02 відс.).

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі.

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є, зокрема, фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Платниками транспортного податку є, зокрема, фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (cтаном на 01.01.2021 р. – 2250000 грн).

До місцевих громад Чернігівщини в поточному році фізичними особами - платниками плати за землю перераховано 117,5  млн грн, що на 5,5 відс. більше (6,2 млн грн) в порівнянні з січнем-листопадом минулого року. В структурі надходжень данного податку найбільші суми сплачені фізичними особами – орендарями 91,6 млн грн, власниками земельних ділянок -25,9 млн гривень.

Фізичними особами-власниками нерухомого майна сплачено в поточному році 24,6 млн грн, у порівнянні з минулорічним показником приріст надходжень склав 2,7 млн гривень. Так, в поточному році фізичними особами за об’єкти нежитлової нерухомості перераховано 16,6 млн грн, за об’єкти житлової нерухомості - 8 млн гривень.

Враховуючи зазначене вище, Головне управління ДПС у Чернігівській області звертається до фізичних осіб, які в поточному році не сплатили податок на майно, щодо необхідності його сплати в грудні поточного року, оскільки надходження від плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є важливими джерелами доходів місцевих бюджетів (бюджетів громад).

 

          Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора