Малодівицька громада

Чернігівська область, Прилуцький район

Щодо справляння туристичного збору

Дата: 19.08.2021 10:40
Кількість переглядів: 239

Щодо справляння туристичного збору

 

Протягом 7 місяців поточного року місцеві бюджети Чернігівської області поповнено туристичним збором майже на 1 млн гривень.

Відповідно до пп. 10.2.2 п. 10.2 ст. 10 та п. 268.1 ст. 268 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) туристичний збір (далі - збір) належить до місцевих зборів, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету.

Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Кодексу.

Ставка збору встановлюється за рішенням ради територіальної громади за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 відсотка - для внутрішнього туризму та до 5 відсотків - для в'їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення (пп. 268.3.1 п. 268.3 ст. 268 Кодексу).

Кодекс не передбачає іншого періоду проживання, ніж доба. У разі погодинного розміщення збір розраховується для кожного проживаючого (платника збору) з базою оподаткування - одна доба.

Відповідно до пп. 268.5.2 п. 268.5 ст. 268 Кодексу згідно з рішенням територіальної громади справляння збору може здійснюватися такими податковими агентами:

а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з пп. 268.7.2 п. 268.7 ст. 268 ПКУ, фізичними особами - підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ;

б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. "б" пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичними особами, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Відповідно до пп. 268.2.1 п. 268.2 ст. 268 Кодексу платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі).

Платниками збору не можуть бути особи, які постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір (п. "а" пп. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 ПКУ).

Ознайомитися зі ставками туристичного збору у вигляді зведеної інформації в електронному вигляді можливо на офіційному сайті ДПС України.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора