Малодівицька громада

Чернігівська область, Прилуцький район

Чи обов’язкові медичні огляди працівників під час карантину

Дата: 11.02.2021 14:58
Кількість переглядів: 331

Зміни у законодавстві через карантин, спричинений COVID-19, відбуваються повсякчас. Не дивно, що роботодавці плутаються в деяких нюансах. Але незнання не вберігає від відповідальності. Тож проводити медогляди працівників під час карантину чи ні?

Стаття 17 Закону України «Про охорону праці» та стаття 169 КЗпП скеровують, що роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

За результатами періодичних медоглядів у разі потреби роботодавець має забезпечити проведення необхідних оздоровчих заходів. Медогляди проводяться закладами охорони здоров’я, працівники яких несуть відповідальність за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника.

Порядок проведення медичних оглядів визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246, зареєстрованого в Мін’юсті 23.07.2007 за № 846/14113.

Закон України від 30.03.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» не вносив зміни до вищезазначених законодавчих актів щодо зупинення (призупинення) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. МОЗ не вносило зміни до Порядку медичних оглядів щодо зупинення (призупинення) медичних оглядів вищезазначених окремих категорій працівників.

Таким чином медичні огляди працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, що потребують професійному добору, щорічні обов’язкові медичні огляди осіб віком до 21 року необхідно проводити.

Прилуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України нагадує,  що з метою  допомоги   підприємствам (установам) в проведенні профілактичних заходів, спрямованих  на усунення шкідливих  і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаним умовами праці, у відділенні створений консультативний центр для  підвищення рівня знань законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці посадових осіб підприємств, удосконалення системи управління охороною праці на підприємствах та  мінімізації виробничого травматизму і реалізації професійних ризиків.

Консультативний центр знаходиться у  приміщенні  Прилуцького відділення Фонду за адресою, вул. Вокзальна 46/1 м. Прилуки, тел. 7-13-36.

Бережіть своє життя і здоров’я, дбайте про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь – яких робіт.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора