Малодівицька громада

Чернігівська область, Прилуцький район

ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

Дата: 21.06.2019 16:48
Кількість переглядів: 528

До уваги жителів Малодівицької селищної ради!!!

 Фото без опису

Відповідно до Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та постанови Кабінету Міністрів України № 658 від 22.08.20018 “Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі” постраждалі від домашнього насильства особи мають право звернутися особисто або через свого представника до спеціалістів Малодівицької селищної ради: начальника служби у справах дітей – Квач Лариси Миколаївни та фахівця із соціальної роботи Парубець Тетяни Іванівни (04637) 67-5-36.

 

  • Побиття чоловіком дружини чи психологічні приниження будь-кого з членів родини досі часто вважають "сміттям, яке не варто виносити з дому". Від 11 січня цього року в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, що визнають системне насильство в сім'ї злочином.
  • Крім того, вже рік, як діє закон про протидію та запобігання домашньому насильству, який визначив 16 категорій людей, щодо яких може чинитися таке насильство.
  • Зараз це не лише дружина, дитина, чоловік. Це й бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які мають спільну дитину чи живуть у громадянському шлюбі, наречені, брати, сестри.
  • Дуже важливо, кажуть експерти, що віднині дитина, яка стала свідком насильства в своїй родині, також визнається його жертвою і має право на всі відповідні соціальні, медичні, психологічні й правові послуги.
  • BBC News Україна пояснює, як ці нові правила допоможуть жертвам домашнього насильства захистити себе.
  • Побив дружину - тюрма
  • Насамперед ці зміни мають допомогти українським жінкам. За даними Мінсоцполітики, у 2013-2018 роках 90% тих, хто звертався щодо насильства в сім'ї до органів держави, - це були жінки, 8,5-9 % - чоловіки та 1-1,5 % - діти.
  • Якщо жінка звернулася до поліції через погрози чи побиття її чоловіком один-два рази, правоохоронці можуть притягнути кривдника до адміністративної відповідальності. Але якщо це відбудеться втретє, віднині вони мають законні підстави відкрити кримінальне провадження.
  • За домашнє насильство як злочин кривдник може бути покараний громадськими роботами, арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до п'яти років чи позбавленням волі на строк до двох років.
  • При цьому те, що такий злочин учиняється щодо одного з подружжя чи будь-якої іншої особи, з якою зловмисник має близькі або сімейні стосунки, є обтяжуючою обставиною.
  • І це ще не все. Якщо суд обмежив на три-шість місяців доступ кривдника до його жертви, тобто заборонив, приміром, перебувати з нею в одному приміщенні, наближатися до місця роботи, вести листування, а той це порушив, то поліція знову ж таки може відкрити кримінальне провадження.
  • Суд за цей злочин може покарати арештом до шести місяців чи ув'язненням до двох років. Каратиметься також і непроходження правопорушником спеціальної програми, що мала б допомогти йому виправитися.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора