Малодівицька громада

Чернігівська область, Прилуцький район

Деклараційна кампанія 2019: Доходи, отримані не від податкових агентів, підлягають декларуванню

Дата: 28.02.2019 08:57
Кількість переглядів: 457

 

Якщо громадяни протягом минулого року отримували доходи не від податкових агентів, а від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, то такі доходи необхідно задекларувати.

До таких доходів належать, у першу чергу, винагороди, які виплачуються особам, які працюють за наймом у приватних осіб хатніми працівницями, садівниками, нянями, гувернантками, будівельниками, водіями тощо.

Податкові агенти – це всі підприємства, підприємці, а також особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо), які нараховують та виплачують фізичним особам доходи у вигляді заробітної плати, гонорарів, винагород за разову роботу, дивідендів, премій тощо. Такі податкові агенти відповідно до Податкового кодексу, відповідальні за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету. Тому якщо особа у 2018 році отримувала доходи тільки від податкових агентів, декларацію їй подавати не потрібно.

Звертаємо увагу, що подати декларацію необхідно громадянам, які у 2018 році отримали інвестиційні активи, тобто доходи від продажу цінних паперів, корпоративних прав. При цьому не має значення, кому були реалізовані такі активи – фізичній чи юридичній особі.

Також, подати декларацію повинні громадяни, яким списано прострочену заборгованість, за якою сплинув строк позовної давності – 1095 днів або три роки. Оскільки, відповідно до Податкового кодексу, податком на доходи фізичних осіб оподатковується списана заборгованість по цивільно-правовим угодам за умови, що сума такої заборгованості складає понад 50 відс. місячного прожиткового мінімуму, встановленого для дієздатної особи на 1 січня звітного року (у 2018 році – 1762 грн).

Зобов’язані подати декларацію та сплатити податок з основної суми прощеної заборгованості особи, яким фінансові установи анулювали або списали суму заборгованості чи кредиту до завершення строку позовної давності і яких кредитор повідомив про таке анулювання в  сумі, що перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного року (у 2018 році – 3723 грн).

Нагадуємо, декларацію про майновий стан і доходи необхідно подати до територіального органу фіскальної служби за місцем своєї реєстрації до 1 травня 2019 року.

 

Сектор комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора